Beröm och Bemötande

 
Läste ett par blogginlägg angående en artikel,som jag dessvärre inte kan länka till här via telefonen av någon anledning, men ni kan kopiera detta om ni är intresserade av att läsa: http://www.svt.se/nyheter/sverige/viktigt-med-ratt-slags-berom-till-sma-barn
Ett hett och intressant ämne för många, inte minst för småbarnsföräldrar och för människor som arbetar med små barn. Så givetvis även för mig ;)
 
I alla fall, detta är något som nog följer med mig sedan jag arbetade på förskola (<--- japp, nu säger vi det riktiga ordet ;) ) och något jag tänker på när det numera handlar om mitt eget barn. Men även något jag ofta misslyckas med. Det är så himla lätt att sitta där och surfa på telefonen, diska lite disk eller plocka iordning lite samtidigt som Milton leker med något, bygger ett torn eller radar upp sina djur och så gärna vill visa mig något. "Mmm vad fint Milton" "vad duktig du är älskling" eller "ja men vad bra hjärtat" är tre exempelfraser som dyker upp.
Men detta försöker jag ändra på och jag tycker det är enormt viktigt att faktiskt bekräfta det Milton verkligen gör och vill visa "oj vilket högt torn du byggt! Vad är det för färger på klossarna älskling?" Eller "Milton, hur många djur har du nu ställt på bordet? Hur många ben har elefanterna? Hur gammalt är lejonet?" Eller "Du Milton, tunneln till tågbanan ligger där, om du vill ha med den i bygget också".
 
Det jag menar är inte att jag egentligen tycker att man kanske ska vara helt rabiat, jag menar vi är ju inte mer än människor. Men att bekräfta Milton i det han gör och inte bara kika upp med ett halvt öga och säga att han är duktig, för det känns egentligen ganska oviktigt. För att han är duktig handlar det ju egentligen inte alls om, utan att bekräfta honom i det han gör, det måste vara en av de viktigaste uppgifterna jag har som förälder.
Det handlar ju om hur jag väljer att bemöta mitt barn och det valet är ju egentligen så viktigt, men något som ibland glöms bort bland vardagsbestyr, tyvärr.
 
Viktigt ämne tycker jag (och säkert många fler, hoppas jag). Ett ämne värt att ha i åtanke :)


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0